BIM, Building Information ModelWat is BIM ?


opengewerkt 3d BIM model

BIM staat voor Building Information Model of Modelling. Dit is een digitaal 3d model van het bouwwerk dat niet uit losse lijnen bestaat maar uit bouwdelen met de bijbehorende informatie. Een voorbeeld hiervan is een kozijn dat bijvoorbeeld is opgebouwd uit hout en glas. Omdat het bouwdelen zijn is het kozijn niet alleen op de plattegrond en in de gevels te zien maar is ook het aantal m2 glas en het aantal m1 kozijnhout hieruit te halen. Maar ook eigenschappen als geluidswerendheid van de gevel en warmteweerstand zijn uit het model te herleiden.

In plaats van het traditionele van grof naar fijn werken wordt er steeds meer detail informatie aan het model toegevoegd zonder dat de eerste opzet verloren gaat. Een voorbeeld hiervoor kan een muur zijn die in het eerste ontwerp alleen de plaats, geschatte dikte en gewenste warmteweerstand mee krijgt, later in het proces zal dit verfijnd worden door de bijvoorbeeld het type isolatie hierin toe te voegen. De opbouw van de muur is dan weer voor verschillende doeleinde te gebruiken, van het uitrekken van het aantal m2 isolatie tot een gewichtsberekening van het gebouw. Doordat alle informatie van verschillende partijen in een model wordt verwerkt is ook in het ontwerp stadium al te zien als er bijvoorbeeld een leiding en een spant elkaar kruisen.

Binnen het BIM model bevinden zich alle elementen op de juiste plaats en worden detailtekeningen en bijvoorbeeld kozijnstaten ook gegenereerd uit de data die aanwezig is, hier wordt dan de detaildata vaak 2d overheen geprojecteerd. Omdat de koppeling met het oorspronkelijke model blijft bestaan zullen wijzigingen direct zichtbaar zijn ook in de detailtekeningen. Hierdoor zullen faalkosten afnemen. BIM modellen zijn met diverse software pakketten te tekeken, het integreren van de bouwelementen van de diverse partijen is alleen mogelijk als er een goede coordinatie is en vooraf duidelijke afspraken zijn.

Om het BIM model goed te laten werken is het belangrijk dat de data van de diverse partijen goed beheerd wordt in het centrale model. De rijksgebouwendiens heeft bijvoorbeeld een norm uitgebracht voor BIM modellen "Rijksgebouwendienst BIM Norm" hiermee is de integratie van de aangeleverde modellen in het centrale model eenvoudiger
interieur render uit 3d BIM model

BIM in het ontwerpproces


Doormiddel van een combinatie van schetsen en een BIM model is er al tijdens het ontwerp proces meer informatie beschikbaar, hierdoor zijn de kosten beter te beheersen. Van Haasteren Architectuur kan het project vanaf het ontwerp in BIM opzetten en begeleiden zodat de faalkosten gereduceert kunnen worden en van het hele gebouw op de gewenste punten impressies gemaakt kunnen worden voor de opdrachtgever. Door precies inzicht in de hoeveelheden vanaf de start van het ontwerp zijn en ontwerpbeslissingen al in een vroeg stadium doormiddel van 3d impressies inzichtelijk kunnen worden gemaakt.